Noaptea albă a creatorilor și designerilor de produs 2016 - opinie de expozant


Greu să începi descrierea unui eveniment când l-ai așteptat mult și te simți copleșit atât de frumusețea spațiului în care este găzduit, cât și de atmosfera creată prin strângerea laolaltă a atâtor oameni talentați, care îți dau de gândit asupra propriului drum într-ale designului și creării de obiecte unicat...


În primul rând, despre Asociația Atelierul de Creație: este un proiect condus de oameni care știu ce vor și știu cum să obțină ce doresc, excelenți în ceea ce fac și foarte deschiși. Care înțeleg că un târg de produse unicat sau de design nu creează musai un spirit de comunitate creativă și că răspunsul e mai curând un eveniment în care nu concurăm, ci putem discuta deschis despre problemele întâmpinate în acest domeniu, despre planuri de viitor, despre ce ne pasionează și ne inspiră. Iar publicul este receptiv la atmosfera creată astfel, fiind mai interesat decât în alte ocazii să se aplece asupra obiectelor de autor, să le cunoască povestea și să înțeleagă procesele de creație.

În al doilea rând, spațiile care găzduiesc evenimentul an de an sunt foarte atent alese. Anul acesta, însă, mi s-a părut un loc cu adevărat excepțional, cu potențial de vedetă în sine: Casa Eliad a reintrat de câțiva ani în circuitul public, după o restaurare minuțioasă. S-au păstrat sălile inițiale, decorate foarte inspirat, iar această atmosferă de petrecere sau zi de primire „la conac” a fost cum nu se poate mai potrivită pentru Noaptea albă a creatorilor și designerilor de produs. Vizitatorii au fost interesați să petreacă mai mult timp în centrul cultural alături de expozanți, într-o atmosferă întreținută de pianistul Alex Racoviță și de DJ Grobby Anne, dar și de barul Creative Arts.
În plus, gazda noastră, doamna Alice Barb, directoarea Centrului Cultural Casa Artelor, a stat de vorbă cu fiecare expozant în parte, ne-a admirat creațiile și ne-a încurajat, iar la urmă ne-a cântat la pian.

Alice Barb. Sursă imagine: Revista Atelierul

Nu știu dacă lucrurile ar fi fost la fel de cool și interactive în cazul unei expoziții cu vânzare, dar participanții au fost comunicativi, la fiecare în parte văzându-se plăcerea, ba chiar pasiunea de a crea și de a vorbi despre munca lor. Bineînțeles, fiecare a interacționat mai mult cu cei cu care a simțit afinități. Am avut norocul să citesc textele de prezentare ale tuturor încă înainte de a apărea ziarul evenimentului și deja îmi făcusem o idee despre ce (și cine, prin urmare) m-ar interesa. Când fluxul vizitatorilor s-a mai domolit, după miezul nopții, am avut vreme să colindăm și prin celelalte încăperi, până atunci rămânând mai mult sau mai puțin în apropierea lucrărilor personale și legând discuții cu „vecinii”. Din fericire, nimeni nu cred că s-a putut plânge că nu a avut vecini interesanți.

Aș vrea să remarc în special câțiva creatori ale căror lucrări voiam musai să le văd și cu care doream să discut – ceea ce nu înseamnă că restul sunt mai puțin talentați sau importanți. Doar că, prin prisma faptului că fac parte și din echipa de redacție a Revistei Atelierul, căutam subiecte pentru articolele viitoare direct în prima linie a frontului. :)
Nu am simțit nici o clipă că unii ar fi mai presus decât alții, fiecare își are drumul și stilul propriu, chiar dacă creează produse de aclași gen pentru același public țintă. În plus, mi s-a părut foarte bine făcută selecția, care a alăturat branduri / creatori cu renume și cu mare experiență și începători promițători, aflați așadar la primele evenimente de acest gen.

Nicoleta Stoian (Nicomade) este o veche prietenă a Atelierului, iar cu ocazia NACD s-a dovedit un ajutor eficient (și voluntar) în faza finală a pregătirii expoziției și la „strânsul jucăriilor”, la sfârșit. Creațiile ei se îndreaptă în ultima vreme spre portrete delicate – după natură sau stilizate – realizate din lut polimeric, dar experiența ei într-ale modelării argilei este vastă, iar rezultatele foarte frumoase.

Sursă imagine: Revista Atelierul

Sursă imagine: Nicomade.ro

Adrian de la Slender Tree a stat exact lângă mine. Din păcate, a adus doar console și măsuțe. De ce din păcate? Pentru că scaunele au fost insuficiente în sală. :) Lemnul recuperat în diferite stadii și „retușat” sau recondiționat de-a binelea cu rășină epoxidică poate ajunge un obiect central într-o încăpere dacă vine din acest atelier nou (de mai puțin de un an, dar cu experiență mult mai vastă). Afacerea am înțeles că a pornit de la realizarea blaturilor și Adrian ar vrea să se axeze din nou pe acest gen de obiecte, dar între timp realizează articole atât unicat, cât și de serie.

Sursă imagine: Centrul Cultural Casa Artelor

Sursă imagine: Daniela Lazăr pentru Revista Atelierul

Cu Ciprian Manda am discutat la ediția de anul trecut. În piesele sale de mobilier se vede clar mintea arhitectului. Anul acesta a expus piese geometrice suple, frumos finisate, cu linii simple, despre care aproape n-ai crede că pot suporta greutăți mari.

Sursă imagine: Revista Atelierul

Sandra Bardan este graphic designer și art director, iar la NACD a venit cu o idee atât de nouă, că nici nu are încă un preț calculat: cămașa clic-clac. Nouă, dar ingenioasă: cămașă albă, din bumbac cu o textură foarte agreabilă, la care se atașează gulere și manșete colorate, de asemenea din bumbac, cu imprimeuri foarte drăguțe sau uni și ținută bună. Nu pot decât să sper că se va hotărî repede asupra prețului!

Sursă imagine: Daniela Lazăr pentru Revista Atelierul

Sursă imagine: Centrul Cultural Casa Artelor

Ciprian Ariciu este ceramist, specializat în tehnica raku și plin de energie și de idei. Pe lângă creație și explorări artistice în străinătate, predă și cursuri private de ceramică. Cum e și normal pentru un artist plastic, este îndrăgostit de materialul cu care lucrează și de energia pe care o transmite.

Sursă imagine: Daniela Lazăr pentru Revista Atelierul

Am descoperit creațiile Lemnia – genți și poșete de (sau cu) lemn – când făceam cercetare pentru un articol anul trecut și m-au cucerit, dar, dată fiind natura materialului, rămăsesem cu nelămuriri și cu dorința de a vedea produsele și în realitate. Răspunsuri: nu, nu sunt grele, chiar dacă grosimea cadrului de lemn este de circa 0,5 cm, în plus interiorul este dublat cu piele; da, se folosește doar piele de bună calitate, care miroase bine și DA, sunt la fel de frumoase ca în fotografii. Chiar și după o discuție scurtă e ușor să vezi cât de pasionat e Răzvan, creatorul din spatele brandului, de munca pe care o face.

Sursă imagine: Daniela Lazăr pentru Revista Atelierul

Este o plăcere să stai de vorbă cu Monica și Bogdan, din spatele brandului Atelier KIKU. Sunt deschiși, veseli, drăguți, au răbdare să explice și imaginație din plin. Corpurile lor de iluminat sunt unice, chic și vesele. Un joc de texturi, forme și lumină. Bineînțeles că mi-a rămas gândul la veioza cu creioane, și eu am nevoie de un loc unde să le pun pe ale mele!

Sursă imagine: Daniela Lazăr pentru Revista Atelierul

Sursă imagine: Revista Atelierul

Am lăsat-o la urmă pe cea cu care am discutat, probabil, cel mai mult și față de care am o admirație ceva între termenii englezești awe și crush. Numai vorbind cu ea și m-am simțit inspirată; dacă n-am fi fost la NACD în acel moment, m-aș fi apucat pe loc să fac schițe, planuri, cercetări și eventual lucrări. Am descoperit multe lucruri și interese în comun. Este vorba de Gabriela, cunoscută în lumea bijuteriilor de autor drept Brielle Bijoux, un munte de talent și determinare să-și exploateze la maximum capacitățile creatore. Are la activ cursuri de bijuterie contemporană dintre cele mai impresionante și plănuiește să ia parte și la altele. Oamenii ca ea au darul să-i inspire pe cei din jur.

Sursă imagine: Revista Atelierul

Sursă imagine: Revista Atelierul

Sursă imagine: Centrul Cultural Casa Artelor

Și, chiar dacă nu am apucat să vorbesc cu băieții de la Wood be Nice, trebuie să îi menționez: pe lângă creațiile așezate cuminți la un loc, ca publicul să se bucure de ele, au furnizat o mulțime de suporturi fizice din lemn reciclat pentru display-urile celorlalți artiști.

Sursă imagine: Oana Voinea pentru Revista Atelierul

Un asemenea eveniment dă dependență dacă ești interesat de comunitatea creativă și de brandurile în creștere sau consacrate. Prin urmare, dragi membri ai Asociației Atelierul de Creație, nu scăpați de mine nici la anul!

Sursă imagine: Centrul Cultural Casa Artelor

Comentarii